Sixtínsku kaplnku už zariaďujú pre konkláve, uzavreli ju pre verejnosť

05.03.2013 Celý región

Vatikán 5. marca (TASR) - Tím 40 ľudí pod dohľadom inžiniera Paola Sagrettiho začal v Sixtínskej kaplnke s prípravami konkláve.

Táto turistická atrakcia je preto od dneška pre verejnosť na určitý čas uzavretá, informovala rakúska agentúra APA.

Na streche Sixtínskej kaplnky treba nainštalovať približne dvojmetrový komín. Napojený bude na jednoduchú liatinovú pec, umiestnenú v ľavom zadnom rohu Sixtínskej kaplnky, v ktorej sa budú jeden alebo dva razy denne páliť hlasovacie lístky. Farba dymu oznámi výsledok voľby nového pápeža.

V prípade neúspešnej voľby sa k hlasovacím lístkom pridá látka, ktorá dym zafarbí na čierno. Ak bude voľba úspešná, z komína začne stúpať svetlý dym a pri tejto konkláve sa prvýkrát rozozvučia aj zvony.

Počas konkláve sa budú používať tri urny. Všetky sú vyrobené z pozláteného bronzu a striebra a ich tvar pripomína veľké plytké misky s vekom. Zdobené sú teologickými symbolmi. Do prvej urny budú kardináli dávať svoje hlasovacie lístky, v druhej sa zhromaždia už zarátané lístky, ktoré sa potom spália. Tretia, uzamykateľná urna je určená pre chorých a telesne postihnutých kardinálov, ktorí nemôžu prísť voliť do Sixtínskej kaplnky.
 

Vyberte región